Coneix al primatòleg Jacques Vauclair

Per Cinta Díez Dauder, alumna del Máster de Primatología UdG-Fundación Mona, convocatoria 2016-2018
image004

Jacques Vauclair, psicòleg francès d’origen suís, dedica la seva trajectòria professional a l’estudi del processament del pensament en absència de llenguatge. Per fer-ho, se centra en nadons de primats humans i en primats no humans

 

1- En quin moment se li va despertar l’interès per la primatologia? Sempre va tenir clar que seria el camí que voldria seguir, o hi ha arribat “per casualitats diverses”?

Algun comentari sobre la meva formació inicial en la psicologia experimental ha de proporcionar informació pertinent per explicar la meva participació en el camp de la primatologia (Vauclair, 2012). Vaig tenir la sort de ser un dels últims alumnes de Piaget a Ginebra. Atès que la teoria de l’evolució de la intel·ligència humana de Piaget, en particular els processos cognitius en l’absència de llenguatge, abasta la consideració de sistemes molt generals per explicar la cognició, era bastant obvi per a mi per provar la validesa d’aquesta teoria en els animals i en particular entre els nostres parents més propers, els ximpanzés (Vauclair, 1996 i Vauclair 2003). De fet el propi Piaget em va animar a investigar aquest camp, el que vaig fer durant gairebé 2 anys, durant la meva visita post-doctorat al Centre d’Investigació de Primats de Yerkes a Atlanta, GA, EUA .

Vauclair, J. (2012). Piaget and the comparative psychology of animal cognition. In E. Marti, & C. Rodríguez (Eds.), After Piaget (pp. 59-72). New Brunswick, NJ: Transaction Publishers.

Vauclair, J. (2003). El hombre y el mono. Psicología comparada. Madrid: Siglo XXI.

Vauclair, J. (1996). Animal Cognition: Recent Developments in Comparative Psychology. Cambridge, MA: Harvard University Press.

2- El món de la primatologia és un món molt ampli i, a més, es troba en ple apogeu. Per què la cognició, la comunicació en primats? Tot i realitzar estudis amb primats no humans, la seva intenció principal és adquirir coneixement sobre l’evolució del llenguatge humà?

He estudiat durant tota la meva carrera diversos comportaments en primats no humans, per exemple, el desenvolupament de la manipulació d’objectes, la memòria, l’orientació espacial, la preferència de lateralitat, la comunicació gestual, etc., en espècies com ara ximpanzés, goril·les, macacos i babuins. El pas a la qüestió de l’evolució del llenguatge humà va sorgir principalment de l’estudi sobre la preferència de lateralitat. Al principi estudiava aquesta pregunta per a la manipulació d’objectes. Més tard vaig decidir abordar aquest tema a partir de les accions comunicatives. En aquest últim cas, el meu interès era comprovar si els gestos comunicatius unimanuals espontanis (com ara gestos arm-threat, hand slappings o food-beg dirigits a ximpanzés i a humans) mostraven biaixos manuals. I efectivament trobem evidència de lateralitat en gestos típics de l’espècie en ximpanzés en captivitat quan es dirigeixen ​​als éssers humans i als seus congèneres. En la mateixa línia, es va mostrar que els babuins utilitzen predominantment un cop de mà dreta ràpid quan amenacen un individu de la seva mateixa espècie o un humà. Patrons similars de lateralitat van sorgir per aconseguir una punteria entrenada en babuins i macacos. Encara més interessant, els babuins mostren els mateixos patrons de lateralitat que els nadons humans durant les activitats de punteria (Meuner et al., 2012).

La troballa que els gestos comunicatius en els éssers humans i en diverses espècies de primats no humans són predominantment realitzats amb la dreta i, per tant controlats per l’hemisferi cerebral esquerre, em va portar a formular la hipòtesi que aquest conjunt d’espècies treballaven amb un sistema similar. El fet que les àrees cerebrals de Broca i Wernicke de l’hemisferi esquerre estiguin implicades en la comprensió lingüística i la producció de llenguatge en humans, em va animar a explorar el paper d’aquestes estructures en la producció de gestos comunicatius en primats no humans; així com a postular el paper d’aquest sistema controlat per la part cerebral esquerra per a la comunicació gestual en els nostres parents més propers.

Meunier, HVauclair, J, & Fagard, J. (2012). Human infants and baboons show the same pattern of handedness for a communicative gesture. PLoS ONE 7(3): e33959. doi:10.1371/journal.pone.0033959

Vauclair, J. (2004). Lateralization of communicative signals in nonhuman primates and the hypothesis of the gestural origin of language.Interaction Studies. Social Behaviour and Communication in Biological and Artificial Systems5, 363-384.

image003

3- Molts primatòlegs creuen que si certs primats no humans tinguessin l’aparell fonador humà també utilitzarien el llenguatge oral (tal i com l’entenem nosaltres) com a eina principal de comunicació. Què n’opina, vostè, d’aquesta proposta?

La hipòtesi que jo i el meu equip han desenvolupat es poden resumir de la següent manera:

(1). Els precursors d’un substrat cerebral de l’hemisferi esquerre per a la producció del llenguatge poden haver sorgit en primer lloc amb l’ús de gestos comunicatius en els ancestres comuns dels éssers humans, els grans simis i micos de l’Antic Món, almenys, fa 30-40 milions d’anys. Aquest sistema inclou connexions neuromotores entre la mà i el sistema orofacial.

(2). Llavors, gràcies a aquests enllaços motors i corticals pre-existents entre la mà i la boca, aquest sistema comunicatiu es pot haver convertit en multimodal amb la inserció progressiva de les vocalitzacions intencionals i expressions orofacials en el sistema gestual en el curs de l’evolució en l’avantpassat comú dels humans i els ximpanzés, almenys fa uns 5 – 7 milions d’anys.

(3). Pel que fa als avantatges evolutius selectius de controlar intencionadament la comunicació vocal (que permet la comunicació intraespecífica intencional a la nit, en la foscor i en les llargues distàncies), aquest sistema multimodal i el seu component vocal es mantindrien augmentant en complexitat. Amb l’aparició de l’Homo sapiens, com a mínim fa 170.000 anys, aquest sistema es convertia en un sistema sintàctic i generatiu, com ho és en l’actualitat, un llenguatge articulat complex associat amb gestos co-parla. Des d’aquest punt de vista, els gestos manuals comunicatius que acompanyen la parla durant la producció del llenguatge en humans podrien constituir la part heretada del nostre sistema comunicatiu intencional gestual i bimodal ancestral.

Meguerditchian, A., & Vauclair, J. (2014). Communicative signaling, lateralization and brain substrate in nonhuman primates: Toward a gestural or a multimodal origin of language? Journal of Philosophical Studies, 27, 135-160.

4- Quin efecte tenen les limitacions lingüístiques de primats no humans sobre els seus pensaments, emocions i coneixements del medi?

Aquesta és una qüestió complexa. He elaborat un capítol sobre aquest tema:

Vauclair, J. (2003). Would humans without language be apes? In J. Valsiner (Series Ed.) & A. Toomela (Vol. Ed.), Cultural guidance in the development of the human mind: Vol. 7. Advances in Child Development within Culturally Structured Environments (pp. 9-26). Greenwich, CT: Ablex Publishing Corporation.

5- “El ximpanzé és el pensador que no revela mai els seus pensaments”. Ramon Gómez De La Serna (1917). Hi està d’acord? Per què?

Un cop més una qüestió psicològica i epistemològica difícil. No conec Gómez de la Serna, però la cita em recorda el famós article de Thomas Nagel “Com és ser un ratpenat?” (Veure document adjunt), així com una altra famosa dita del filòsof Wittgenstein (1958, Investigacions filosòfiques , Oxford): Blackwell que va escriure que “Si un lleó pogués parlar, no podríem comprendre’l”. També és de rellevància la següent declaració de Bertrand Russell. (En el coneixement humà: El seu abast i els límits de Londres: George Allen & Unwin, 1948): “Un gos no pot relacionar la seva autobiografia; no obstant això, pot bordar de manera eloqüent, però no pot dir que els seus pares eren honestos encara que pobres “.

image002

6- Moltes de les seves publicacions són amb macacos o babuins, però al mateix temps fa una comparativa amb humans. Per què aquestes espècies? Quin interès especial tenen sobre l’evolució del llenguatge humà?

L’elecció d’aquestes espècies es va determinar principalment pel fet que disposava d’un nombre suficient d’individus per a dur a terme la meva investigació. I resulta que els principals resultats obtinguts amb els nostres parents més propers, els ximpanzés, es van observar també en les altres espècies no humanes. En general, les espècies que s’estudien estan oferint bons models per reconstruir un escenari plausible de les capacitats cognitives i comunicatives en absència de restes fòssils d’aquests comportaments (per desgràcia, només tenim accés a algunes evidències d’un comportament, per exemple, una eina, però mai el comportament en sí!).

7- Hi ha estudis que suggereixen que el llenguatge humà podria venir d’una evolució molt treballada d’algunes vocalitzacions de primats no humans, que es poden dur a terme gràcies a unes condicions anatòmiques concretes que ja existien fa milions d’anys. Creu que és així?

Durant anys, els investigadors i entre ells els primatòlegs, han defensat l’origen del llenguatge vocal. Tendeixo a estar d’acord amb aquest punt de vista basat en els dos arguments filogenètics i ontogenètics (cf. el desenvolupament dels nadons humans i el seu accés a veu). Per exemple, és important accentuar aquest punt, en què hi ha una prioritat del desenvolupament general de control manual sobre l’articulació vocal intencional en els éssers humans, i que la comunicació gestual en primats no humans és controlada per estructures en el cervell que són equivalents als descrits per als éssers humans, tot i que aquests primats no humans no dominen l’equivalent de la paraula. Veure:

Vauclair, J., & Cochet, H. (2013). Ontogeny and phylogeny of communicative gestures, speech-gestures relationships and left hemisphere specialization for language. In R. Botha and M. Everaert (Eds.) Oxford Studies in the Evolution of Language: The Evolutionary Emergence of Human Language (pp. 160-180). Oxford: Oxford University Press.

8- Creu que hi ha una correlació directa entre la lateralitat manual i la comunicació en primats humans i no humans?

Per descomptat que sí. La notable convergència entre els patrons de destresa en nadons i altres espècies de primats parla fortament a favor d’aquesta correlació (vegeu per exemple l’article de Meunier, Vauclair & Fagard, 2012 citat anteriorment).

9- En un sentit ètic, considera que investigar amb primats no humans en captivitat és positiu sobre els propis primats no humans? I sobre els primats humans? Per què?

La investigació i la recerca no invasiva com les que he dut a terme amb primates no humans és essencial per almenys dues raons principals: 1) diverses espècies (per exemple, els bonobos i goril·les) estan en perill i, per tant, el seu manteniment en bones condicions en captivitat és una manera de mantenir-los a llarg termini; 2) aquestes espècies ofereixen un model únic per estudiar les arrels del coneixement humà i per a entendre la nostra herència filogenètica.

10- Si avui hagués de tornar a començar la seva carrera com a investigador, què canviaria de la seva trajectòria i per què?

Per ser franc, jo no canviaria gaire coses. Vaig tenir la sort de treballar amb força diferents espècies de primats (inclosos els nadons i els nens humans) i, per tant, vaig poder d’observar una gran varietat de comportaments que informen sobre la seva convergència i divergència. La meva única queixa va ser no tenir suficients oportunitats durant la meva carrera per passar temps amb els animals salvatges en el seu ambient natural. Com que estava molt involucrat, a més dels meus projectes de recerca, en les tasques docents i responsabilitats administratives, se’m va fer difícil per a mi deixar la meva universitat per passar el temps en els estudis de camp.

Per a més informació: http://centrepsycle-amu.fr/membres/jacques-vauclair/

image001

Publicado por Máster en Primatología

Máster en Primatología organizado por la Fundació Innovació i Formació de la Universitat de Girona y promovido por la Fundació Mona. Cursos de Postgrado en Primatología. Prácticas reales e investigación con primates en santuarios, centros de recuperación y primates en libertad.

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: